top of page
חיפוש

עובד, עצמאי, פרילנס - מה ההבדל?

עודכן: 21 באוג׳ 2022

חלק מהמעסיקים היום מאפשרים לבחור אם לעבוד עם תלוש או עם קבלות. לפעמים אפילו יכפו עליכם לעבוד עם קבלות. מה זה בעצם אומר? מאחוריי המילה תלוש מתחבאות כביכול המילים "עובד שכיר" או "יחסי עובד-מעביד" ואילו מאחוריי המילה קבלה עומדות המילים "עצמאי" או "פרילנס". אז בואו נעשה רגע סדר במושגים:

עובד שכיר – אדם העובד עבור מעביד תמורת תשלום ומתקיימים ביניהם יחסי עובד-מעביד. זכויות וחובות העובד נקבעים בדיני העבודה, צווי הרחבה, הסכמים קיבוציים ובהסכם העסקה בין העובד למעביד.

עובד עצמאי – אדם העובד עבור אחרים אך לא מתקיימים ביניהם יחסי עובד מעביד.

●עובד יכול להיות גם שכיר וגם עצמאי (במקום אחר או בזמנים שונים).


קביעת יחסי עובד- מעביד היא קביעה משפטית, הנבחנת על פי מבחנים שונים שנקבעו במספר פסקי דין שונים. כלומר, קביעת יחסי עובד מעביד אינה תלויה בהסכמת הצדדים ואינה בהכרח קשורה לתשלום משכורת דרך תלוש או תמורת קבלה.

לא ניכנס יותר מדי לרשימה של המבחנים, אבל ננסה להמחיש עם שתי דוגמאות:

  1. עובד שעובד אצל אותו מעסיק תקופה ארוכה ורציפה, נדרש להגיע בשעות שנקבעו על ידי המעסיק באופן אישי (לא יכול לשלוח מישהו אחר במקומו), נדרש להודיע למעסיק על מחלה ועובד על ציוד שסיפק לו המעסיק, ניטה לראותו כעובד שכיר.

  2. לעומת זאת, אם העובד יכול לשלוח מישהו אחר במקומו, עובד על ציוד שלו, בזמן ובמקום שהוא קובע (או מתאם מול המשלם), ניטה לראותו כעובד עצמאי.

מובן שפעמים רבות ההחלטה פחות ברורה ולכן במקרים בהם יש אי הסכמה בין הצדדים, בית המשפט הוא שיכריע.

הסיבה שהקביעה מהותית כל כך היא חוקי המגן והזכויות הסוציאליות שמקנים יחסי עובד-מעביד כגון: ימי חופשה, ימי מחלה, דמי חגים, דמי הבראה, פיצויי פיטורין, הפרשות לפנסיה ועוד. הפער בשכר יכול להיות משמעותי למדי ואף כ 50% תוספת לשכיר ביחס לעצמאי. לאור זאת, מי ששוקל מעבר משכיר לעצמאי, כדאי שיתמחר את שירותיו בהתאם.

עדיין מתלבטים ? צרו איתי קשר ונעשה סימולציה מלאה




** כל בכתוב באתר מתייחס למקרים כלליים ואינו תחליף לייעוץ פרטני








6 צפיות0 תגובות

Commentaires


bottom of page